Jesień to bogactwo warzyw i owoców, możemy się teraz nimi rozkoszować jak
nigdy dotąd. Korzystając z tej okazji ja ostatnio rozkoszuję się figami. Jak
wiele innych rzeczy które robię w kuchni, muszą być przygotowane w sposób
nieskomplikowany, a dający duży pozytywny efekt smakowy i wizualny. Moja wykwintna kolacja
dla innych może być przystawką składa się z następujących składników:
( na jedną osobę )
4 świeże figi
4 kawałki sera koziego
4 plasterki szynki parmeńskiej
sos:
oliwa
miód
sok z cytryny
oprócz tego koniecznie:
rukola lub inna sałata jaką lubicie
i świeżo mielony pieprz
figi przekroić na krzyż i w powstały kwiatek włożyć kawałek sera
koziego,
owinąć je plasterkiem szynki i zapiec 10 minut w piekarniku,
lekko podpieczone figi ułożyć na sałacie i polać słodko-kwaśnym
sosem,
ja koniecznie dodaję nutkę czarnego pieprzu świeżo zmielonego i posypuję świeżym tymiankiem :)
p.s. możecie swoją sałatkę wzbogacić o dodatki:
u mnie za pierwszym razem to były plastry pieczonego buraka,
a za drugim melon miodowy, zarówno jedna jak i druga wersja
znakomita!!!
W takim razie życzę smacznego i mam nadzieję że też korzystacie z dobrodziejstw jesieni...
pozdrawiam Joanna
p.s. kolejny raz w tym roku ukazała się publikacja mojego uszytku tym razem w Burdzie klasyka nr 2/2013, kupiłam ją bez przekonania i na próbę, a tu taka oto niespodzianka w środku czekała na mnie!!!
That precious photos, figs seem tasty, I would eat them now ... I really like your dress in the photo of the magazine.
OdpowiedzUsuńThank you josep-maria, these photos in the magazine that my small successes <3
UsuńMy mother, who was a seamstress and taught me to love fashion, Burda had always in his workshop.
UsuńYes I know, I read your "about me" :)
UsuńGratuluję wpisu w Burdzie :) Joasiu, widzę, że nie tylko masz wyczucie stylu ale też fantastycznie gotujesz. Ta przekąska jest doskonała jeśli chodzi o składniki, jak i to w jaki sposób pokazałaś na zdjęciach. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńdziękuje Krystyna, staram się we wszystko co robię wkładać jak najwięcej serca i estetyki !!! pozdrawiam
UsuńO super, gratuluję :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo!
UsuńWygląda to smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńGratuluję publikacji!! :)
Pozdrawiam,
Joanna
bardzo mi miło, dziękuję za odwiedziny! pozdrawiam również Joanna
UsuńKocham, kocham ,kocham ser kozi!!! Pyszne jedzonko przygotowalas;)
OdpowiedzUsuńJa też kocham wszystkie serki :) dziękuję!
UsuńOMG ale mi zrobiłaś smaka :P Gratuluję publikacji <3 !
OdpowiedzUsuńsmacznie dziękuję daggi !!!
Usuńoj kochana takie smaczne rzeczy pokazujesz!!! a sukience i Tobie nalezalo sie zdjecia i to na pierwsza strone Burdy Buziaczki
OdpowiedzUsuńJesteś niesamowicie miła, bardzo ci dziękuję Iza!!! buźka
UsuńZgadzam się z Izą w 100 % :)
UsuńWooooow Gratuluję publikacji Kochana, bardzo się cieszę ;)
OdpowiedzUsuńNie jestem fanatyczką potraw z figami, szczerze mówiąc nigdy mi figi nie smakowały, ale jak patrzę na Twoje zdjęcia to uwierz czy nie dałabym się namówić na takie danie ;) Sprawiłaś, że zachciało mi się czegoś, czego po prostu nie lubię ;)
Mistrzyni!
Aniu figi pasują do ciebie, musisz jepolubić,więc nie namawiam ale zapraszam!buziaki
Usuńnie jadłam jeszcze
OdpowiedzUsuń